tisdag 28 oktober 2014

För tidig utlösning

För tidig utlösning, prematur ejakulation (PE), är ett vanligt sexuellt problem som kan drabba män i alla åldrar. Det innebär att mannen inte kan kontrollera sin utlösning utan får orgasm väldigt kort tid efter att samlag påbörjats. PE kan uppstå hos en man som tidigare inte haft denna problematik och det finns män som haft PE hela livet. Det kan ligga både fysiska och psykologiska orsaker bakom problemen. Terapi, olika tekniker vid samlag eller läkemedel kan hjälpa.
För tidig utlösning betyder att mannen alltid eller oftast får utlösning mycket snart det vill säga mindre än en minut efter samlagets början eller till och med innan det påbörjats. Mannen upplever att han har mycket liten eller ingen kontroll alls över utlösningen.
PE är ett vanligt problem men upplevs inte av alla män som besvärande. Man räknar med att 5 – 6 % av män upplever att PE skapar lidande och frustration i det sexuella samlivet. PE är ungefär lika vanligt i alla åldersgrupper. För att tala om PE skall problemet vara mer konstant under minst 6 månader.
Utlösningen är en reaktion på sexuell stimulering och hur snabbt reaktionen kommer varierar från person till person precis på samma sätt som vi reagerar olika på andra typer av stimulering. Oftast får en man utlösning inom två till tio minuter efter att samlaget inletts. I genomsnitt varar ett samlag 5 minuter.

Orsaker till för tidig utlösning

  • Sjukdom som prostatabesvär eller symtom från urinvägarna. Behandlas dessa besvär så kan även problemet med för tidig utlösning försvinna.
  • Ibland handlar det om en mental låsning som kräver terapi och rådgivning. Nervositet och stress kan påverka den sexuella förmågan.
  • Erektionsproblem kan leda till för tidig utlösning.
  • Hos dem som har livslånga besvär med för tidig utlösning kan det också finnas genetiska orsaker till problemen.
Att lida av för tidig utlösning kan leda till att man känner sig misslyckad som man och fylls av skamkänslor över sin egen otillräcklighet. Men problemen är vanliga och det finns många olika sätt att komma tillrätta med dem. Kontakta därför din vårdcentral för att reda ut vad problemen beror på. Det är också viktigt att du kan prata med din partner om problemen och inte försöker tiga ihjäl dem.

Råd vid för tidig utlösning

Det finns olika tekniker att jobba med för att fördröja utlösningen och få bättre kontroll. Du kan använda teknikerna på egen hand, men kan behöva hjälp av en sexolog för att få det att fungera.
En teknik som ofta används är den så kallade stopp och start-tekniken, som kan göras med partnern eller på egen hand. Penis stimuleras manuellt och så fort du känner att du närmar dig orgasm så ska du avbryta stimuleringen för en stund och vänta tills du känner att ejakulationen inte längre är nära. Sedan börjar man om och fortsätter stimulera penis. Proceduren ska upprepas tre gånger i rad och först vid det fjärde tillfället låter man orgasmen komma. Detta gör att du lär känna dina sexuella impulser bättre och kan lära dig kontrollera din utlösning.
En annan teknik man kan använda är klämtekniken. När du närmar dig klimax klämmer du åt med tumme och pekfinger nedanför ollonet och stoppar utlösningen.
Dessa tekniker gör att du får större kontroll över din egen utlösning.
För att de här teknikerna ska fungera måste man träna systematiskt under några veckor. Oftast är det svårt att genomföra dessa träningsprogram utan sexologisk handledning.
Terapi i olika former kan användas för att du ska hitta metoder för att skapa kontroll över situationen och hjälpa dig att bättre hitta dina kroppsimpulser.
Du kan också få hjälp att lära dig använda olika tekniker som används i samband med samlag eller onani.

Läkemedel

Priligy är den första läkemedlet mot för tidig utlösning har godkänts i Sverige. Medlets effekt och säkerhet har studerats i fem dubbel­blinda, placebo­kontrollerade kliniska fas 3-studier med 6 000 patienter.
I en studie testades dapoxetin, som substansen heter, på över 2 600 män. I början av studien fick männen utlösning mindre än en minut efter penetrering. De som åt 60 mg dapoxetin en till tre timmar före samlag förlängde tiden till 3,32 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar